geof bell

baarch, LEED GA

This is a conceptual design for a new media center, sited in downtown Louisville, Kentucky, just three blocks from Museum Row. The project takes the form of a series of programmatic layers, beginning with a simple rectangular prism. This simple form is then torqued vertically in reponse to contextual cues. A series of programmatic extrusions are made to create the "private" layers. The program includes media storage (books, video, audio), computer access, a 120-seat auditorium, a cafe, conference space, offices, galleries and archival space.

An extensive roof garden serves as an ideal place to hold community events and gatherings, take a walk, and even makes a perfect viewing platform for Louisville's annual fireworks show. It provides welcome open space in the middle of downtown Louisville along with new habitat for native plants and birds, all while reducing the amount and increasing the quality of stormwater runoff, reducing the urban heat island effect, providing extra insulation and the opportunity to grow locally produced ingredients for use in the cafe.

» back to index